Nye indlæg

 

Hyld - sundt og lækkert

Skrevet af Magda Bazuin
27-09-2018 10:13
For mit vedkommende er jeg færdig med at plukke hyldebær til saft for i år. Men det har været en udsøgt fornøjelse at at plukke bærrene samt beskære træerne, således at deres himmelflugt bremses med det formål, at det i de kommende år bliver lettere at plukke fra stå-højde. Frisk luft samt forventningens glæde til at nyde et krus varmt hyldebærsaft her i de mørke og lidt køligere efterårsaftener gjorde plukningen til en ren fornøjelse.
 
Desuden er de sorte bær umådelig sunde. De har et stort indhold af antioxidanter og vitaminer. Bær og blade har i mange år været brugt til lindring af influenza og generelt brugt til styrkelse af helbredet.
 
Forskere har fundet frem til, at hyldebær har været anvendt i folkemedicinen i flere århundreder til behandling af influenza, forkølelse og bihulebetændelse. Og den skulle have en virusbekæmpende effekt over for influenza og herpes simplex. I en undersøgelse af effekten af hyldebærsirup, opnåede patienter med influenzalignende symptomer lindring 4 dage tidligere, end dem, der fik placebo-sirup. De konkluderede, at et bærekstrakt viste sig at være en effektiv, sikker og billig behandling af influenza. (1)
 
Forskere har også fundet frem til, at hyldebær er rige på helsefremmende fytokemiske stoffer, så som polyphenoler og anthocyaniner, og udviser en markant antioxidant aktivitet. (2)
 

(1) Zakay-Rones, Z., et al. "Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. J Int Med Res 2004 Mar-Apr; 32 (2) 132-40. http://www.ncbi.nim.nih.gov/pubmed/15080016

(2) Jimenez, P, et al. "Effects of short-term heating on total polyphenols, antioxidant activity and lectins of different parts of dwarf elder (Sambucus ebulus L.)," Plant Foods Hum Nutr., 2014 Jun; 69(2): 168-74.
http://www.ncbi.nim.nih.gov/pubmed/24793353
 
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Kybernia | CVR: 27769152 | Hæsumvej 74, 9530 Støvring  | Tlf.: 2426 7405 | mail@kybernia.dk