Artikler af Magda Bazuin / Slankekure skader hukommelsen

Slankekure skader hukommelsen

Når kvinder går ihærdigt op i deres slankekure, kan de risikere at det går ud over deres hukommelse og koncentrationsevne.Undersøgelser af kvinder på slankekur viser, at de oplever en tydelig nedsættelse af deres reaktionsevne, dårligere korttidshukommelse og en nedsat koncentrationsevne.

Forskningen siger

“Studier har påvist, at for små mængder rødt kød kan føre til jernmangel, og at det desuden kan medvirke til en generel nedsættelse af reaktionsevne og huskefunktion ”.

Forskerne på Aston Universitet i England har desuden målt mængden af cortisol i blodet på personer på slankekur. Cortisol produceres under stress, og normalt falder mængden af cortisol omkring spisetiderne.

Hos personerne på slankekur steg det i stedet kraftigt efter en uge. Vi lever i et samfund, hvor alting går så stærkt. Deraf følger ofte stress og mangel på tid til os selv, vores børn og omgangskreds.

Madens betydning 

Det har konsekvenser for vores psykiske og fysiske velfærd, idet mange kommer til at bruge mad –især sødt, blødt og fedt –til erstatning for behov.

Det er almindeligt at spise på følelser og tilstande som stress, (stress er mange ting og optræder ofte sammen med følgende …)ensomhed, kedsomhed, lavt selvværd, sorg, frustration, depressioner, seksuelle problemer, familiemønstre og traumer som incest og psykisk vold. Overspisere er både tynde, normalvægtige og det, vi kalder overvægtige.
 
Spiser man på følelser, er der noget galt, og det vil da være en god ide at arbejde med det. Nogle ved, hvad det handler om – andre gør ikke. –Og man kan ikke ændre på noget, man ikke ved, hvad er.

Ubevidst forbinder vi mad med tryghed og kærlighed Maden er et stort emne, hvor vi skal se meget mere på kvaliteten af de fødevarer, vi spiser. Flere rene, gerne økologiske varer, og mindre ”gift ”tilsat.

Fødevareallergier florerer som aldrig før. Vi skal heller ikke spise det samme. Det der er godt og hjælper den ene, behøver ikke at være godt for den anden.

Årsagerne til overvægtsproblemer ligger ofte skjult i sindet. Er man overvægtig, er det fordi noget er vigtigere end at være slank. Noget, som for længst er gemt og glemt, men alligevel virker for fuld kraft.

Derfor er det ikke nok at spise sundt og motionere; det ubevidste sind vil ikke støtte et vægttab, som kan true en vigtig tilstand som for eksempel tryghed, autoritet, jordforbindelse eller en sikker afstand fra tilnærmelser.

Det er generelt sværere at forholde sig til følelser end kalorietabeller! Det er forklaringen på, at mange mennesker på slankekur bliver utrygge, irritable og ikke kan kende sig selv. Man må altså finde frem til sine personlige forhindringer, bearbejde dem og indlære nye måder at tænke og reagere på.

Slankekure er derfor på mange måder ikke nogen god løsning. Derimod kan en ny livsstil, der passer til den enkelte person, give både glæde, indre ro, balance og vægttab.
 

Personlig udvikling

En personlig udvikling sideløbende med sund mad og motion gør vægttabet til en realistisk og overkommelig opgave. Det betyder, at vægttabet ikke bliver forbundet med sult og afsavn, men tværtimod med sidegevinster som nye muligheder, livsglæde og tilfredshed. Der må sættes ind på mange planer, kostomlægning, psykoterapi og motion.

For eksempel ved at sørge for, at den sunde mad er til rådighed i rigelige mængder og den usunde kun i ganske små, og ved at træne nye adfærdsstrategier for eksempel i forbindelse med at spise.
 

Motion

Med hensyn til motion er det sandt, at mange får rørt sig for lidt. Men motion skal være mere lystfyldt end tvangspræget. Ellers bliver det for hårdt, og så opgiver mange.

Motion er ikke kun kondiløb eller fitnesscentre. Det kan også være havearbejde, at lege med børnene og gøre rent. For nogle vil det være godt med kostomlægning, for andre vil det være en god ide med hjælp fra en psykoterapeut eller psykolog.
Kybernia | CVR: 27769152 | Hæsumvej 74, 9530 Støvring  | Tlf.: 2426 7405 | mail@kybernia.dk