Artikler af Magda Bazuin / Ferietips

Ferietips

 Ferie uden stress

Vejret har ændret sig

Vejret er blevet flottere og varmere – endelig er sommeren her! For dig er sommer forhåbentlig ensbetydende med sommerferie. Uanset om du vælger at rejse væk eller blive hjemme, er det vigtigt, at du prioriterer at få ladet batterierne op.

Dine forventninger til den forestående ferie og samvær med dine nærmeste er sikkert høje. Selvom man ikke skulle tro det, er det en stressende begivenhed for mange at holde ferie med familien. Ifølge forskningen kan ferie faktisk stresse os på niveau med andre grundlæggende forandringer i vores liv. 

Bevar feriehumøret

De stressende faktorer er mange. Hvis forventningerne ikke indfries, hvis vejret er dårligt, eller ferieoplevelsen ikke blev det, du havde regnet med, osv., kan det være svært at bevare det gode feriehumør. Her har du dog muligheden for at træffe et bevidst valg, der måske ikke er let, men som kan vende de negative oplevelser til noget positivt såsom hygge og samvær.
 

Fokusér på de sjove oplevelser

Smil og godt humør smitter, akkurat ligesom negative tanker gør det. Så hvis du træffer et bevidst valg om at ville se det sjove i oplevelsen, bliver oplevelsen sjov og positiv. Det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at du vil det og fokuserer på det.

Det, vi mennesker fokuserer på, har det med at vokse. Regner det, så fokuser på de hyggelige indendørs aktiviteter. Nyd regnens trommen på ruden med en dejlig kop kaffe eller te, en god bog og dejlig musik, fælles spil eller andre aktiviteter, som hele familien kan være samlet om. Men husk, at det er en daglig beslutning at vælge at smile og være glad!
 

Fordel ferien

Ofte tænker vi, at den bedste metode til at stresse af er at slappe mest muligt af. Samtidig stilles der så store krav til vores effektivitet på arbejdet, at mange vælger at dele deres ferie op i mindre portioner, så de kan fordeles jævnt gennem året.

Men ifølge netmagasinet IFORM tager det min. 10 dage før kroppen opdager, at den ikke længere er på arbejde. Det betyder altså, at de første 1½ uge af ferien bruges på at få stressen ud af kroppen. Først derefter kan vi begynde at lade batterierne op.

Undersøgelser har vist, at denne proces kan speedes op, hvis man vælger en aktiv ferieform, f.eks. cykelferie, vandreferie eller lignende. Og vælger man at blive hjemme, kan ferie brugt på f.eks. istandsættelse af sit hus eller sommerhus have samme gode effekt.

Ferie handler altså ikke om at erstatte hverdagens travlhed og stress med total inaktivitet, men snarere om at lade krop og psyke foretage sig nogle aktiviteter, som man har lyst til at give sig i kast med. Lyst, aktivitet og sammenhængende ferieperioder er altså nøgleordene ifølge IFORM.
 
Når vi holder ferie, får vi som regel ikke gjort noget for at forbedre vores dagligdag derhjemme. Når vi vender tilbage til jobbet lider vi derfor under de samme mønstre, som da vi tog af sted.

Så hele året er vigtigt at skaffe rum og tid til dig selv. En let måde at gøre det på er ved at rydde kalenderen for adetftaler, så der hver uge er fri tid til dig selv. Den kan så bl.a. bruges på at mærke efter, hvordan du egentlig har det, er du tilfreds med dit liv? Hvad skal være anderledes?

 

Forskningen siger

Hjerneforskere er blevet klar over, at der sker en lang række positive ændringer i hjernens aktivitet, når man mediterer. Meditation ændrer din hjerneaktivitet, så du bliver et gladere og mere positivt indstillet menneske.

Men meditation hjælper ikke blot på humøret. Også helbredet lader til at blive styrket. Linda Carlson fra kræftforskningscentret i Calgary, Canada har lavet en undersøgelse på 59 patienter, der led af bryst- eller prostatakræft. Patienterne gennemgik et otte uger langt program, hvor de bl.a. praktiserede meditation og lærte at slappe af.

Før og efter behandlingsprogrammet blev patienternes livskvalitet, humør og stressniveau vurderet ud fra en række standardiserede test. Undersøgelserne viste, at patienterne fik en markant forbedring af deres livskvalitet og et nedsat stressniveau efter at have praktiseret meditation.

 

Meditér regelmæssigt

Hvis du ikke i forvejen mediterer regelmæssigt, så kunne det måske være en idé at få indarbejdet en fast meditationsrutine her i ferien, således at det er så indbygget i dagligdagen, når ferien slutter, at det også fremover er fast rutine!
 

Kybernia vil hermed opfordre alle til at bruge sommerferien på at samle energi til resten af året. Der bliver brug for jer. God sommer!

 
 
Kybernia | CVR: 27769152 | Hæsumvej 74, 9530 Støvring  | Tlf.: 2426 7405 | mail@kybernia.dk